Arbetsintervju, föreläsning och Åland

80 dagar kvar.

Tiden går och jag har nu cirka två och en halv månad kvar. Men i takt med tiden sker även en kontinuerlig utveckling i mitt sökande. Jag kan med glädje berätta att jag inte bara hade en tv-intervju igår. Jag hade nämligen också en arbetsintervju. Än roligare är att den var för tjänsten som jag benämnt som mitt drömjobb. Satt med en rekryterare från Poolia i ungefär 75 minuter och berättade om allt mellan himmel och jord. Jag tror att det gick bra. Det är inte helt lätt att tyda dessa rekryterares reaktioner på det jag säger, då de håller sig väldigt neutrala. Men det är ju deras jobb. Det jag känner eventuellt var sämre från min sida var att jag hade svårt att dölja min förtjusning över denna tjänst. Sen kan man ju fråga sig om det är en negativ sak. Kan det vara negativt att vara för positiv? Vi får se. Jag tycker ändå att jag gav ett bra och äkta intryck. Fantastiskt roligt att ha varit på denna intervju. Ett steg i rätt riktning när det gäller denna tjänst. Jag vill verkligen ha det här jobbet!!

Under gårdagskvällen hjälpte jag till under kickoffen för KPMG International Case Competition. I egenskap av regerande örebromästare (oh så flott det låter) fanns jag till hands för frågor om tävlingen och vad som är viktigt att tänka på för att lyckas bra.

Just nu sitter jag på Ms Rosella med destination Mariehamn. Kommer att spendera Allhelgonahelgen hemma på Åland. Som vanligt är det fullsmockat med folk och ända stället det finns sittplats är i dansbaren. Det skulle väl vara okej. Men, när kvalitén på bandet är, ja, aningen medioker, längtar jag lite smått härifrån.

För de med intresse av det, kan jag avslutningsvis berätta att Tv4-inslaget är flyttat till måndag, vilket jag tycker är bra! Bör ge bättre exponering. Då skulle det också sändas under alla nyhetssändningar både morgon och kväll.

Ha nu en riktigt trevlig fredagskväll!
Joacim


Tv-debut

Då är debuten jag skrev om i förra inlägget avklarad. Närmare bestämt Tv-debuten. Blev idag på morgonen intervjuad av Tv 4 Örebro med anledning av denna blogg och det annorlunda och nytänkande sättet att söka jobb. Det var en riktigt rolig ny erfarenhet! Reportaget kommer ikväll eller imorgon på tv. Så håll utkik efter det.

Stay tuned!
Joacim


En dag på slottet

81 dagar kvar.

Idag har jag ännu en helt fullspäckad dag. Kommer bland annat göra debut. Jojo! Med vad får ni veta i efterhand. Lite speciellt kan jag dock hinta om att det är.


För nu får ni nöja er med en kort beskrivning av gårdagen. Jag spenderade nämligen den på Örebro slott där skatteverket tillsammans med tillväxtverket, arbetsförmedlingen, försäkringskassan, tullverket och bolagsverket höll en starta eget dag. Inte för att jag ska starta eget. Nej, jag vill ju ha jobb! Men jag var nyfiken och mitt schema tillät närvarande där. Därtill såg jag det som ett bra tillfälle att knyta lite kontakter med entreprenörer här i länet. Dagen var intressant och allmänbildande även om grundligheten i det hela gjorde att mycket av det som sades var sådant jag kände till sen förut. Myndighetsjargongen tillät heller inte större utsvävningar, men en gång lockades det till lite större skratt. Nämligen när bolagsverkets representant gav exempel på några av de humoristiska namn de fått in till sig som del i registreringen av nya företag. Eller vad sägs om:


·         Svart taxi AB (taxi)

·         Human trafficking AB (transportverksamhet)

·         British Hairways (frisör)

·         Schakta i backarna (schakt)


Late night networking



Kom precis hem efter lite ”late night networking” som Henrik från KPMG beskrev kvällens nätverksbankett. Tyckte det var en helt okej tillställning. Roligt att samtala med näringslivets representanter under lite mer avslappnade former. På vägen hem kom jag på att jag inte tagit något kort från festligheterna, så ni får nu nöja er med denna bild tagen under hissfärden upp till undertecknads lägenhet. Detta inlägg får bli av den kortare versionen då det väntar tidigt uppstigning imorgon. Vad som sker då får ni ta del av i efterhand. Men jag tror det blir mycket lärorikt!

Kvällen var som sagt trevlig. Men roligast var nog ändå att höra en av mina nuvarande kurskamrater, som jag tidigare inte pluggat något med, säga att han tyckte jag skulle fortsätta plugga några kurser till med honom eftersom jag var så skön och avslappnad. Sådant värmer!


Sov gott!
Joacim


Nätverksdagen 2009

Är nyss hemkommen från arbetsmarknadsmässan på Örebro universitet, Nätverksdagen. Jag är riktigt nöjd. Har haft väldigt kul och känner att jag utnyttjat potentialen i kontaktknytandet till fullo! Dessutom känns det otroligt roligt att det finns så många olika möjligheter i livet. Det finns inga gränser! Kände verkligen av det idag. Något som jag blir inspirerad och glad av!

Satsade allt på att knyta kontakter och nätverka med alla utställande företag och missade därför mässans dragplåster Alex Schulman som otroligt nog hade föreläst om just nätverkande. Fick dock ryktesvägen höra lite av dennes visdomsord. Bland annat lär han ska ha sagt att en student i nio fall av tio ska välja att gå ut på krog och supa istället för att sitta hemma och plugga. Kontakterna som knyts i det sociala på krogen är viktigare än kunskaperna, menade han. Nåja, kanske är bra med lite mer balans i livet, tror i alla fall jag.


En stor del av min dag spenderades på kontaktsamtal hos LRF Konsult, Ernst & Young och KPMG. Därtill hade jag ytterligare en träff bokad med Grant Thornton, men denna blev tyvärr inställd på grund av sjukdom (Krya på dig rekryterar’n!). Som tur var så bokades träffen om till ett senare tillfälle, vilket var snyggt gjort! Av de företag jag träffade tyckte jag att alla verkade intressanta. Jag tror även att de uppfattade mig som sådan då jag fick förslag på tjänster att söka från alla tre. Så visst lönar sig det att vara aktiv!

Resten av tiden gick åt till besök i montrar och kortare snack med företagsrepresentanterna där, vilket även det var mycket givande på sina ställen. Allt som allt var dagen riktigt lyckad. Pennförrådet är ordentligt påfyllt så jag med säkerhet ska klara vintern. Jättekul var också att träffa mina gamla studiekamrater Cissi och Anna igen, som var här och representerade sina respektive företag SET och Deloitte!

Dagen kröntes av att jag blev medbjuden som KPMGs (tack Henrik och gänget) gäst på mässans avslutande festligheter. Nämligen banketten ikväll! Det blir ett perfekt slut på en dag full av roliga möten och nätverkande.


Ha det bra!     
Nätverkaren




Här ska det nätverkas!

83 dagar kvar.

Idag äger Nätverksdagen rum på Örebro universitet. Jag är i skrivande stund mer eller mindre på väg ut genom dörren i riktning mot denna jobb/kontaktmässa för ekonomistudenterna. Ska förutom att besöka montrar och fylla på lagret med reklampennor, gå på hela fyra kontaktsamtal.

Rapport kommer om dagens händelser.

/Joacim


Bloggen ger utdelning

Syftet med denna blogg var och är bland annat att uppmärksamma min omgivning på att jag söker jobb. Det syftet tycker jag är uppfyllt med råge. Nästan varje person jag träffar tar upp bloggen och undrar hur det går med jobbsökandet. Jättekul att det funkar så som jag hoppades!

Bloggandet har även gett sin första avkastning, vilket jag skrev om kort i ett tidigare inlägg. En gammal studiekompis och lagkamrat från min aktiva tid inom innebandyn la, genom bloggen, märke till att jag sökte jobb och erbjöd mig ett extrajobb, på stället han är butikschef. Även om detta "bara" är ett extrajobb och något jag skulle göra under en begränsa tid då min intention är att få ett heltidsjobb tills plugget är slut i januari, känns det bra att få erbjudandet. Speciellt när det kommer som en effekt av bloggen du just nu läser.

Jag nämnde också tidigare att detta extrajobb skulle gå bra ihop med mitt andra extrajobb. Låt mig förklara. Som ni läst så jobbar jag ibland extra som målvaktstränare i innebandy. Ovanstående jobb skulle vara på Innebandybutiken, här i Örebro. Kopplingen får ni klura ut själva.

Arbetet går vidare!

Eder Joacim


Drömjobb

84 dagar kvar.

För en dryg vecka sedan: Tidig morgon. Jag har hunnit med alla grundbestyr. Frukosten är uppäten och tidningen läst. Dags att kolla mailen. Som vanligt drygt tio mail, varav cirka fem, sex är från rekryterings och bemanningsföretag som jag registrerat mig hos. Alltid lika spännande att öppna dessa och se vilka möjligheter de erbjuder, även om de inte levererat någon klockren ansökan ännu. Då ska vi se vad de bjuder på idag...

Monster. Nej inget idag.
StudentConsulting. Inget nytt.
.
.
.
Workey. JACKPOT!


Går det att bli glad i hela kroppen av att läsa en arbetsannons? Svaret är JA! Utan tvekan. För det blev jag i lördags för en vecka sedan. Ett riktigt drömjobb hade presenterat sig genom ett mail från Workey. Och inte bara det, ett jobb som enligt annonsens beskrivning skulle passa mig perfekt, utifrån var jag är just nu i livet, vart jag vill nå, utbildning, erfarenheter och vad jag vill jobba med.

Resten av dagen gick jag på moln. Jag tänkte att det skulle vara smartast att låta det hela sjunka in, så jag skulle ha lite distans till allt, när jag skrev ansökan. Detta gjorde jag sedan i måndags, för en vecka sedan. Euforin hade ännu inte lagt sig helt, men jag kände att det var dags. Via rekryteringsföretagets system knappade jag in mina uppgifter. Fick dock inte in något personligt brev, mer än ett allmänt via datasystemet. Jag ringde den ansvariga rekryteraren och fick hennes e-mail, till vilken jag kunde skicka det personliga brevet för denna tjänst. Bra. Men dagarna gick och jag hann inte skriva något, då jag hade fullt upp med annat och jag inte ville skicka iväg något hastverk. ´Men jobbet låg och tryckte där i bakhuvudet hela dagarna. Tjejen förkunnade att "du bara pratar om det där jobbet hela tiden".

När jag skulle gå och lägga mig på torsdag kväll efter en lång dag med grupparbete, som avslutades först vid 22-tiden på kvällen, var det full kalabalik i hjärnan där tankarna levde rövare. Jag kunde inte släppa tanken på det här jobbet. Jag vill verkligen ha det!

Så där låg jag. Försökte sova. Omöjligt. Vid halv två tiden gav jag upp. Satte mig framför datorn och började skriva det personliga brev som jag sedan finslipade "i vaket tillstånd" under fredagseftermiddagen och sedan lämnade in.

Nu på morgonen fick jag svar.

"Tack för din ansökan. Jag återkommer när vi kommit lite längre i processen."

Det är onekligen spännande tider!


En riktigt bra vecka mot sitt slut

85 dagar kvar.

Ha haft några väldigt produktiva dagar den senaste veckan. Hunnit med mycket roligt, men inte haft någon tid till exempelvis skrivande här. Så då lite uppdatering på sin plats.

Vi färdigställde vårt grupparbete i veckan och hade slutseminarium för det i fredags. Har varit ett intressant projekt, som vi i min grupp hållit på med. Har i kursen "Företagsekonomi D: Ledarskapets identitet och professionalitet" haft en uppgift att närmare undersöka ledarskap i kombination med ett annat valbart ämne. Vi valde kön och genus. Alltid lika aktuellt och känsligt, men väldigt intressant. Nu kör en ny del av kursen igång, i vilken vi studenter enskilt ska välja ut en känd "ledare" (företagsledare, politiker, andlig ledare osv.) och analysera hans eller hennes ledarskap utifrån det vi lärt oss tidigare, under kursen. Det vill säga, i huvudsak, utifrån teori på området. Jag har valt Richard Branson, grundaren av Virgin-koncernen. Så näst på tur i litteraturlistan står nu hans biografi "Den globale entreprenören". Ska bli riktigt kul att läsa.

I onsdags eftermiddag tog jag mig tiden att gå på en föreläsning om presentationsteknik som Drivhuset höll. Väldigt intressant, om än grundligt och mycket sådant som är ganska självklart. Men det skadar aldrig att lyssna till sådant en gång för mycket. Ska återkomma till denna föreläsning framöver.

Jag skrev tidigare, ett inlägg, om Öhrlings kommande studentaktivitet. Denna ägde rum i fredags. Tyckte de hade ett bra och lockande upplägg, då de bland annat bjöd på allsvensk fotboll. Närmare bestämt ÖSK – Halmstad. Tycker att Öhrlings är nyskapande vad gäller studentaktiviteter. Har tidigare faktiskt varit på choklad- och vinprovning med samma företag. Det som inte var lika bra var, att de valde att inleda kvällen med att berätta att Öhrlings har anställningsstopp i Örebro. Inte jättetaktiskt då i princip alla deltagare var studenter som blir klara med sina respektive examen i januari och nu letar jobb. Jag själv tänker dock på saker och ting i ett lite längre perspektiv. Och alla dessa kontakter med personer på olika företag känns värdefulla. Sen så gick ju fotbollen riktigt bra också, vilket värmde i oktoberkylan. ÖSK vinst och två mål av min landsman Porokara. Viktigt!


Min lördag spenderades i Kumla där Örebro läns innebandyförbund höll breddläger för flickor -95. Jag var där i rollen som målvaktstränare, vilket jag extraknäckt som, från och till, ända sedan jag fick lägga min egen målvaktsdräkt på hyllan, efter att knäna satt stopp för fortsatt spel. Surt att inte kunna spela men väldigt, väldigt kul att få fortsätta med innebandyn som tränare. Dagen i Kumla var riktigt bra och de målvakter jag hade hand om visade fina tendenser som lovar gott inför framtiden.


Ha en trevlig söndagskväll!
Joacim


Jobbsökaråkomma

Klockan är snart tre på morgonen och jag kan inte sova. Orsaken är att jag hittat mitt drömjobb!!! Måste skriva klart min ansökan innan jag kan hoppa i säng igen!

Wohoo!


Lägesrapport, tre månader kvar.

Med ca tre månader kvar på tiden att hitta ett jobb och ca tre veckor av existens i bloggvärlden och aktivt arbetssökande kan det vara en god idé att se hur jag ligger till med "projekt anställning".

Men först måste ni ju veta hur jag lagt upp mitt arbetssökande. Det är så här jag tänkt:


1. Registrering i diverse bemannings- och rekryteringsföretags databaser.
2. Registrering i jobbförmedlares databaser.
3. Registrering i databaser för traineetjänster.
4. Spridande av budskapet att jag söker jobb.
5. Spontanansökningar och spontana kontakter.
6. Deltagande på diverse jobbevenemang.
7. Lusläsande av NA:s jobbannonser.
8. Kontinuerlig ansökning av jobb.


Ja, ni får givetvis tipsa om jag missat något forum eller vinkling för och på mitt sökande. Alla förslag välkomnas å det varmaste!

Så, då ska vi se. Punkt ett och två har fått en hel del fokus. Har bland annat registrerat mig hos monster.se, Workey, StudentConsulting och Poolia. Det återstår dock ett antal andra att registrera sig hos. Problemet med detta är att det tar en väldig tid, som jag tidigare skrivit om. Det som är bra är att frukten kan skördas direkt, genom flertalet mail med jobbförslag direkt in i inboxen varje dag. Ska fortsätta med dessa registreringar och det gäller även punkt tre som hittills inte fått mer uppmärksamhet av mig annat än att jag kollat upp de traineeprogram som söks i höst.

När det gäller spridandet av budskapet så tycker jag att det är den punkt jag fokuserat mest på, inte minst genom denna blogg. Tycker att det funkat bra och de flesta i mitt nätverk vet om att jag är på jakt efter anställning. Känns värdefullt, då det faktiskt är en så hög andel som hälften av alla öppna tjänster som tillsätts genom kontakter.

Det spontana sökandet och kontaktskapandet fortgår även det, genom att jag hör mig för hos företag per mail och telefon. Dessutom besöker jag även företags hemsidor för att se vad de söker för tjänster just nu. Vissa företag tillhandahåller den superba tjänsten att skicka ut annonser för lediganslagna jobb, om man väljer att prenumerera på denna. Även denna punkt kommer jag fortsätta pyssla med då jag i dagsläget har en intresselista med över 130 (!) olika företag. Kul är, att jag hittat några fina möjligheter på detta sätt. Vi får se vart de leder.

Jobbevenemang har jag gått igenom ordentligt, vilket ni sett även här på bloggen. Så det har jag mycket bra koll på. Närmast på tur står Örebros ekonomstudenters egen mässa Nätverksdagen, inkommande tisdag. Har ett antal kontaktsamtal med olika företag inbokade, nämligen Ernst & Young, KPMG, LRF Konsult samt Grant Thornton. Tycker att jag gjort det bra där i och med maximalt antal kontaktsamtal är två. Bara att dra på smilbanden och ge tummen upp! Hade dock inte varit möjligt utan, just det, nätverket!

Punkt sju sker varje morgon i anslutning till macka, vitaminjuice och rapports morgonsändningar. Resultatet är skiftande från dag till dag. Men på veckobasis finns det alltid några intressanta annonser.

Den avslutande punkten ser jag lite som ett steg två efter alla föregående punkter. När jag hittar eller får förslag om något intressant så söker jag. Vilket jag gjort ett antal gånger.

Avslutningsvis kan jag säga att det är spännande tider. Möjligheterna är oändliga. Det återstår att se vad det blir av det hela. Jag är hur som helst väldigt positiv och ser fram emot vad som komma ska!

Ha en bra kväll,
Joacim


Dagens jobbsökartips

89 dagar kvar.

Studenttidningen "Lösnummer" halkade just ner genom brevinkastet. I detta nummer ingick en artikel om jobbsökande. Mycket passande! Två rekryterare på bemannings- och rekryteringsföretag samt en person på arbetsförmedlingen uttalar sig och kommer med tips på hur man som arbetssökande kan maximera sina chanser för att få jobb. Så här kommer några av dessa tips och kommentarer och hur dessa går ihop med min egen situation.

"...allt mer framgångsrikt att spontant kontakta en arbetsgivare."

Ja, det tror jag absolut. Känner ett företag inte till dig, kommer de heller inte anställa dig. Därför tycker jag detta är ett jättebra sätt att marknadsföra sig själv. Jag gör det själv i stor utsträckning. Än om det inte leder någon vart i nuläget, så har en första kontakt tagits med aktuell arbetsgivare och det kan vara värdefullt för framtiden. En smart grej, om ni frågar mig, är att utnyttja alla möjligheter som finns för kontaktskapande och nätverkande. Ett personligt exempel är när jag och Ola, min medförfattare, skulle välja ett ämne för vår Masteruppsats i våras. Då kontaktade jag och träffade ett stort antal personer inom bank och finans för att diskutera upplägg. Även om syftet med dessa möten och samtal var uppsatsen, så skapades, för mig, värdefulla kontakter.

"Att söka jobb handlar mycket om att vara aktiv. Kontakta företag, lägga upp sitt CV på de olika bemanningsföretagens hemsidor. Aktivitet ger resultat! Försök vara kreativ, nätverka med kompisar och hör efter. Var orädd!"

Aktiv är jag absolut. Jobbsökandet tar upp betydligt mer tid än min huvudsyssla, det vill säga studierna, just nu. När det gäller att lägga upp Cv på bemanningsföretagens hemsidor och liknande så är detta en självklarhet för mig. Det är det minsta man kan göra, tycker jag. Dock får man räkna med att det är tidskrävande. Jag själv har spenderat otaliga timmar med att lägga in exempelvis alla tolv sommar- och extrajobb jag haft, i diverse databaser. Det tar tid, i och med att varje jobb ska redoivisas var för sig. Speciellt om man som mig bara haft tidsbegränsade anställningar och många sådana.
Kreativiteten är något som oftast förbises i arbetssökandet. Jag tycker ändå att detta har börjat förändras. Vi ser snubbar på stan med skyltar på bröstet och liknande. Om jag ska vara lite subjektiv så tycker jag även denna marknadsföring av mig själv via bloggen, kan ses som kreativ. Ju fler forum som används i arbetssökandet, desto större chans att uppmärksammas, anser jag!

"...viktigt att som arbetssökande uppvisa driv och initiativförmåga."

Givetvis, och det går ju in i ovanstående.

Så, det som nämns i artikeln tycker jag att jag har koll på. Det var inte någon lucka som fylldes för mig. Och det är positivt att jag vet vad som gäller. Ytterligare positivt är kommentaren om att det börjar ljusna på arbetsmarknaden. Skönt! Riktigt taggad nu måste jag säga! Det ska bli otroligt kul att börja jobba!


Busy times

90 dagar kvar.

Har haft fullt program de senaste dagarna. Precis som det ska vara givetvis. Tyvärr har det varit så späckat att inläggen här, blivit  bortprioriterade. Men nu. Kort genomgång av vad som hänt.

Hade som jag tidigare nämnt föräldrarna på besök i helgen. Det var riktigt kul. Programmet var fullt även med dom. Bland annat turistades det till ordentligt i lördags då vi gick en guidad tur på Slottet. Farsan är ju väldigt historieintresserad så han var nöjd över det.

När mor och far begett sig hemmåt igen på söndag förmiddag, vidtog allvaret. Grupparbete för plugget mellan 13 och 19. På en söndag! Vi fick en hel del gjort i alla fall! Nedan ses min kära grupp. Mattias, John, Matilda, Daniel och jag. Riktigt bra gäng!





I går, måndag. Inleddes dagen med att marknadsföra KPMG International Case Competition på en föreläsning på universitetet. Jag var ju med förra året och representerade Örebro universitet och hjälper i år arrangörerna med att göra reklam för tävlingen. Ska även fungera lite som en coach för de tävlande lagen, när det väl är dags för det. Sen var det egna studier, skrivande av artikel till ekonomistudenternas tidning Öret som dagen fylldes av innan det på kvällen, var dags att gå ut på futsal (inomhusfotboll)-planen med mitt Real Örebro, för årets första träning.

Så, det var en kort update!

 


Fullt upp och extrajobb

94 dagar kvar.

Dagen har varit helt fullproppad hittills. Har dock hunnit med nästan allt det som bör hinnas med idag. I pluggeriet håller vi fortfarande på med vårt grupparbete om ledarskap. Vi gjorde sista intervjun så tidigt som i måndags och resten av veckan har varit avsatt för skrivande. Dock i väldigt lugnt tempo, som tillåtit andra aktiviteter. Arbetssökande!

Det börjar ge lite payoff, kan jag glädjande berätta. Har blivit erbjuden extrajobb av en vän som uppmärksammats av mitt sökande genom bloggen. Väldigt roligt. Speciellt i och med att jag tycker det kan kombineras bra med mitt andra extrajobb, samt att jag känner att jag har tid för att jobba lite mer just nu. Får berätta mer om det senare, för nu rinner sanden i timglaset fort och det finns ännu saker att göra innan det är dags att ta helg och välkomna mor och far över länsgränsen till Örebro. Ska nämligen ha dem på besök över veckoslutet.

Ha en trevlig helg!
På återhörande,
Joacim


Ny jobbsökartrend

Den innovativa marknadsföringen av sig själv som arbetssökande fortsätter!


Fick precis ett tips om att det stod en kille nere på stortorget här i Örebro, med en skylt över bröstet, på vilken han skrivit om att han sökte jobb. Precis som Linus Billqvist (se bilden), gjorde i Lund, vilket jag tidigare skrivit om.

Jag rusade ut på stadens gator i hopp om att hitta personen i fråga och föreviga honom på bild samt ställa några frågor. Tyvärr, eller kanske som tur var, gick han inte att hitta. Jag hoppas att initiativet gav utdelning och att personen numera kan titulera sig som medverkande till BNP.

Hur som helst. Det är kul att se att allt fler är innovativa i sitt arbetssökande och utnyttjar sin fantasi.



Uppdatering: Nerikes Allehanda hittade killen i fråga. Om det kan ni läsa på denna länk:

http://na.se/nyheter/2.2503/1.598669



Alternativ karriär?

95 dagar kvar.

Kanske skulle jag sadla om och bli byggarbetare, alternativt snickare? Har ju min ytterst gedigna kunskap inom området från mina somrar som säljare av byggprodukter. Nja, tror ändå inte det. Här kommer i alla fall några bilder, för att stilla er läsares hungern av det, från gårdagens goda gärning. Nämligen att bygga kök i Ola & Angelicas nya lägenhet, som jag och Herr Blom glatt hjälpte till med!

 


Masterprofetian slår in

96 dagar kvar.

Satt igår, som alla mornar, och kollade på SVT:s morgonsändningar, medan jag tuggade i mig frukosten. Personligen tyckte jag att ett visst nyhetsinslag var speciellt intressant. Har försökt hitta det på SVT Play, men det är tydligen inte upplagt. I alla fall, det handlade bland annat om att vissa amerikanska banker har börjat kompensera hög risk hos kreditkunder med en högre ränta!


Intressant i sig, givetvis. Jag är ju ekonom. Men det slutar inte där. Nej. Det är nämligen som så att det var precis det här området som jag och min käre kompanjon Ola Liljenroth skrev om i vår VG-belönade Masteruppsats. (Ursäkta skrytet)


Jag ska försöka förklara kort. Vi skrev om det nya globala bankregelverket Basel II (Basel 2) som tagits fram för att stärka den finansiella stabiliteten. I EU har det implementerats genom EU-direktiv i samtliga medlemsländer. I vår studie så tittade vi närmare på hur Basel II påverkar bankerna och bankkunderna, ur en praktisk så väl som teoretisk synvinkel. En av våra slutsatser var att bankerna i och med de nya reglerna kommer att frångå det traditionella förfarandet med marknadsräntor, till förmån för differentierad räntesättning, baserat på kundens risk, i kreditgivningssituationer. Ni ser överensstämmelsen! Kul!


Det är ett väldigt intressant och engagerande ämne. För att ta ett exempel på ovanstående, om detta sker fullt ut kommer det betyda att personer med hög risk, det vill säga individer med betalningsanmärkningar, dåliga anställningsförhållanden och en överlag sur ekonomisk situation, får betala högre ränta i och med att deras krediter, statistiskt sett, löper en högre risk att inte kunna betalas. Samtidigt får personer som har det bra ställt betala en lägre ränta. Egentligen är det konstigt att detta inte belysts mer i media då det är ett viktigt och intressant ämne som har potential till att bli stor klassfråga. Varför ska rika få det bättre och fattiga få det sämre? Ni ser. Samtidigt som vissa kommer att tycka det hela är orättvist med differentierad räntesättning, så kommer vissa tycka det är rättvist. ”Varför ska jag betala för någon annans risk”. Differentierad räntesättning är heller inte något nytt. Vi behöver inte gå längre än till försäkringsbranschen. Där betalar en ung kille högre försäkringspremie på sin bil jämfört med en äldre kvinna, eftersom han löper en större risk att hamna i en olycka, statistiskt sett.


Nu skenade jag iväg. Intressant är det i alla fal. Jag kan rekommendera ämnet till dig som ska skriva uppsats i finansiering eller nationalekonomi framöver. Det finns mycket kvar att skriva om här.

Är du intresserad av att läsa nämnda studie...
      

...hittar du den här:
http://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?searchId=2&pid=diva2:240567

Klicka bara på fulltext så kommer den upp i PDF-format. Jag har även lagt in länken i menyn här till höger.

// Joacim


Föregångaren

Jonas Svedin, innovatören

När jag startade denna blogg hade jag funderat på idén i några veckor. Tyckte att det skulle vara ett bra sätt att lyfta fram mig själv som jobbsökande, nätverka, samla idéer och information om arbetssökning och så vidare. Så jag skred till verket i tron att jag var lite originell och kreativ. MEN, inte var jag först inte. Nej! Jag har en föregångare i Jonas Svedin och hans http://gegrabbenettjobb.blogg.se/, som jag nu hittat. Men jag kan nöja mig med att vara tvåa i det här fallet.

Jag hoppas det går lika bra för mig som för min föregångare. Han fick nämligen jobb inom två månader, efter att han börjat skriva.

Andraplatshälsningar
Joacim


Kommande events

97 dagar kvar.

Satt igår som hastigast och sökte igenom nätet för att kunna bilda mig en uppfattning om kommande arbetsmarknadsdagar, jobbmässor och liknande. Events där det går att knyta kontakter med arbetsgivare och få nys om lediga tjänster, med andra ord.

Hittade några sådana tillfällen. Dock så fanns redan alla de intressanta inskrivna i minnet, sedan tidigare. Inga nya bekantskaper alltså. Lite synd. Jag sökte framförallt på Örebro med omnejd och omkringliggande län samt landets större städer. Här är vad jag fastnade för.

  • Nätverksdagen 27 oktober i Örebro. Ekonomistudenternas egen jobbmässa vid Örebro universitet, vilken jag för övrigt var med och jobbade på förra året. http://www.natverksdagen.se/
  • Campusmässan 2 februari 2010 i Örebro. Universitetets egen arbetsmarknadsmässa som anordnas i samarbete med Drivhuset. http://www.campusmassan.se/
  • Ekonomernas dagar 11 mars 2010 i Stockholm. En av Sveriges största jobbmässor. Riktar sig till ekonomistudenter och ordnas av Föreningen Ekonomerna vid Stockholms universitet. http://www.ekonomernasdagar.com/
  • Gadden 11-12 november i Göteborg. Nordens största arbetsmarknadsdagar för ekonomer, jurister, logistiker och miljövetare. Hålls vid Handels i Gbg. http://gadden.com/

De två sistnämnda ordnas vid andra universitet. Jag ser dock inget hinder att inte närvara. Allt är tillåtet i krig, kärlek och jobbsökande. Eller? Det fanns ytterligare liknande events, som exempelvis Handels i Stockholms arbetsmarknadsdagar. Där stod det dock uttryckligen att det var endast för deras studenter.


Dessa fyra är ju alla studentmässor och är mest relevanta för mig som ännu är student. Om du själv letar efter liknande tillfällen på din ort, hittar du eventuella sådana enklast genom att besöka kommunens hemsida för kommande evenemang, söka på google och eventuellt genom arbetsförmedlingen, gissar jag.


Har ni förslag på ytterligare events får ni gärna höra av er per mail, se min profil, eller genom kommentarerna. Jag skulle behöva hjälp med en sak på detta område. När jag körde förbi Västerås i söndags kväll tyckte jag mig se information på ”Välkommen till Västerås”-skylten om en arbetsmarknadsmässa i staden. Hittade dock ingen info om detta på nätet. Är det jag som ser i syne eller är det västeråsarna som är dåliga på e-marknadsföring?

Höres!
Joacim


98 dagar kvar...

...till terminsslut och tid jag har att hitta en ny sysselsättning, det vill säga ett jobb. Denna blogg har nu existerat i tolv hela dagar och det är kul att så pass många hittat hit och följer med. Nu går det inte en dag utan att bloggen nämns i var och varannat samtal. Den uppfyller i och med det ett av sina syften. Jätteroligt!

Är, sedan sent i går, tillbaka i Örebro igen, efter helgen på Åland. Det var skönt att komma hem och "vila" lite. Men nu är det ny vecka och nya tag. På förhand ser denna vecka relativt lugn ut ur studiesynpunkt, så jag hoppas kunna lägga extra krut på arbetssökandet de kommande dagarna.

När det gäller just jobbsökandet, nätverkandet och marknadsföringen av mig själv tuffar det arbetet på i stadig takt. Lediga tjänster söker jag kontinuerligt, Cv:t har fått en uppfräschning (tack för hjälpen Patricia) och spontansökandet genom mail och telefonsamtal går framåt även det.

Kan glädjande meddela att jag fick ett intressant svar på en av mina förfrågningar i slutet av förra veckan. Vi får se vart det leder men om det skulle bli något av det hela så kommer jag att se ut som en stor smiley en lång tid framöver!

Keep on working!
Joacim


Hemma på holmen för löpning

 

Är hemma på mitt härliga Åland över helgen. Anlände sent igår och i morgon kväll är det avfärd mot Örebro igen. Det är alltid skönt att komma hem, slappna av och lugnas av naturen. Orsaken till denna weekendvisit är dock allt annat än att slappa.

Nej, orsaken är Kanonloppet. 20 kilometer över stock och sten. Har förberett mig med löpträning sedan fotbollssäsongen med mitt Real Örebro tog slut. Det vill säga cirka två veckor. Trodde ändå på förhand att det skulle bli svårt att komma under två timmar, men se...

78

Joacim Eriksson

Föglö/Örebro

1:51:50


... så fel jag hade. Riktigt nöjd, så här i efterhand. Speciellt glad är jag över att kroppen funkade riktigt bra. Det vill säga, inga krämpor i muskler och knän under loppet, som jag tyvärr fått under tidigare lopp. Det går inte ens att jämföra med Göteborgsvarvet senaste maj. Hooh, då kunde jag inte ens gå dagen efter. Det ska inte vara något problem imorgon.

Nu ska jag njuta av familjens sällskap!
trevlig lördagskväll!
Joacim

KPMG International Case Competition närmar sig

...sen när väl ni vet vad problemet är lägger ni upp exempelvis en SWAT-analys och jobbar utifrån den...

Förra året deltog jag i KPMG International Case Competition som är en företagsekonomisk caselösartävling. Rätt så välrenommerad sådan. Den brukar till exempel nämnas i pressen, exempelvis Dagens Industri och likande, då den hålles. Att jag deltog tycker jag i efterhand är ett av mina bästa beslut under studietiden. Jag lärde mig otroligt mycket och började tänka i helt andra banor en de vanliga pluggteoretiska.  
Mitt lag vann deltävlingen i Örebro och representerade därför Örebro universitet i Sverigefinalen i Lund. Under de dagar som jag spenderade där lärde jag mig som sagt massor och hade framförallt otroligt roligt samtidigt som jag knöt otaliga kontakter med medtävlande, domare, KPMG-medarbetare. Allt som allt var det en erfarenhet och upplevelse jag alltid kommer att ha nytta av och aldrig kommer att glömma!

Varför skriver jag nu då detta... Jo, tiden är snart inne för årets tävling, vilket jag snappade upp häromdagen. Igår tog jag därför reda på vilka som ansvarar för tävlingen i år och mailade dem för att erbjuda mina kunskaper. Närmare bestämt, casecoaching till årets tävlande. Det är nämligen som så att case är något man måste vänja sig vid och jobba ihop en erfarenhet om, för att kunna lösa snabbt och på ett effektivt sätt. Därför tror jag att årets tävlande kan vinna mycket på att veta vissa saker från början, istället för att behöva lära sig genom sina misstag. Sådana här förberedelser är heller inget ovanligt. Jag vet att flertalet av de universitet och högskolor som deltar i KPMG International Case Competition annordnar caseskolor. Och för alla oss Örebrostudenter är det givetvis värdefullt att "vårt" lag gör bra ifrån sig när det tävlar. Därför drar jag mitt strå till stacken!

Det tog inte länge innan jag fick svar:

"Hej hej Joacim!
Vi kan inte beskriva hur glada vi blev över ditt mail!!
Ingen skulle uppskatta din hjälp med casecoaching mer än vi..."

... Vilket gör det än mer inspirerande för mig.

KPMG, som är huvudsponsorer för tävlingen, har på sin hemsida några filmer om tävlingen som jag tycker är sevärda och ger en ganska bra bild av vad det hela handlar om och hur det går till. Klicka på länken nedan för att komma rätt:
http://www.kpmg.se/pages/103045.html

fredagshälsningar
CaseCoach Eriksson

Målsättningar för karriär och förhoppningar om jobb

Karriärstege - jo, absolut. Men vilken av dem ska jag ta och hur ska jag klättra upp för den?

I början av sitt yrkesverksamma liv är det givetvis omöjligt att säga hur man ska gå genom sin karriär. Det som däremot går att göra är att lägga upp mål och de potentiella vägar som finns för att nå detta/dessa mål.

Jag själv har ett väldigt stort intresse för bank och finans, framförallt för börsen, vilken jag upptäckte i och med att jag fick min första aktie, då min ålder fortfarande skrevs med endast en siffra. Med tiden utvecklades intresset från att, oskyldigt kolla upp aktiens kurs i tidningen varje dag efter skolan, till att bli ett verkligt intresse, med allt vad det betyder. Idag yttrar sig "hobbyn" exempelvis genom otaliga timmar på börssiter som di.se och liknande, surfande för att upptäcka nya saker om företags verksamhet och läsande av litteratur på området. Flickvän och kompisar förstår inte alla gånger hur jag kan läsa vad jag läser utav intresse. För att inte tala om när jag ivrigt ska försöka förklara något gällande exempelvis börsen eller olika placeringar. Dom kan se ut som att jag talar ett främmande språk.
Intresset för sektorn bank och finans fick mig att välja den kunskapsprofil jag erhållit genom min utbildning.

Givetvis hoppas jag på och har som målsättning att kunna jobba inom finansbranschen. Med exakt vad kan jag inte säga idag, men kanske som analytiker.

Frågan som nu är viktig att ställa är vilket mitt första steg, för att kunna nå dit, är. När jag har funderat på detta har jag funnit två klara stigar jag kan börja vandra på, om jag inte går direkt in i finans. Antingen att gå in via bank och jobba därifrån eller att ta vägen via revision och/eller redovisning. Skulle jag få anställning inom något av dessa områden skulle jag vara väldigt nöjd, milt uttryckt!

Givetvis kommer jag bli glad för det jobb jag tar, än om det inte klassas under ovanstående branscher. Det viktigaste målet för mig idag är ändå att komma in på arbetsmarknaden och då går det inte att vara kräsen. 

Vad gäller långsiktiga målsättningar kan dessa förstås ändras på vägen. Men det är väl inga problem. Det skulle inte vara särskilt kul att leva livet med facit redan i hand.

Det är kul att leva, för då får man se hur det går!

glada hälsningar
Joacim


Passande jobb enligt Facebook

Jag är Apu.

Tog en liten paus i plugget och valde att underhålla mig själv med att göra ett av alla dessa tester på Facebook. Närmare bestämt, Vilket är det mest passande jobbet för dig? Genom denna utförliga och vetenskapliga utredning av mig själv, genom hela fem frågor, kan jag nu konstatera att jag är bäst lämpad som egenföretagare och entreprenör. Testet porträtterade sedan mitt resultat med en bild av Apu från Simpsons. Så nu vet jag då alltså mitt kall här i livet. Allt känns så mycket klarare nu.

Tack Facebook!


NA betalar av sig

Dagen började riktigt bra idag. Inte mindre än sex jobb, som verkar intressanta, utannonserades i dagens Nerikes Allehanda. Man kan sannerligen ha sämre starter på dagen.
Att utfallet var sådant tycker jag också vittnar om att jag har en profil som kan leda till många olika arbetsmöjligheter, vilket känns bra. Ekonomer behövs alltid!

Annars har dagen hittills handlat om artikelläsande och teoriurtagande från dessa. Håller på att sammanställa en teoretisk referensram för ett grupparbete i ledarskapskursen jag läser nu. Kvällen kommer handla om att sy ihop referensramen med mina kära gruppmedlemmar.

/Joacim


Öhrlings + ÖSK

Kolla på fotboll och få jobb, i ett!

Det ramlade ner ett trevligt mail i inboxen igår. Öhrlings PricewaterhouseCoopers bjuder på helkväll! Trevligt, trevligt!
Först blir det ett besök hos Öhrlings och snack om karriär och framtid. Därefter matchen ÖSK - Halmstad, som sedan följs av "en öl på stan".

Tycker det är ett trevligt initiativ. Jag skulle förmodligen ha anmält mig även om fotbollen inte var inblandad. Tror detta kontaktskapande och nätverkande är A och O i arbetssökandet. Samtidigt måste man ha lite tur på dessa aktiviteter, vilka jag tidigare besökt en hel del av. Råkar man sätta sig bredvid rätt person så kan det vara väldigt värdefullt. Även om man inte har denna "tur" (skicklighet om du vet vem du ska sitta bredvid) så har jag som deltagare, mer plus på kontot än tidigare.

Hur som helst, kul initiativ Öhrlings!

/Joacim 


Karriärdagen/jobbmässan Jobb09

"Du har en väldigt intressant profil"

Är åter tillbaka i Örebro efter att ha spenderat dagen på Jobb09 på Berns salonger i Stockholm. Är i efterhand nöjd med att jag åkte, samtidigt som jag tycker att förväntningarna inte riktigt infriades. Allt för många av företagen som närvarade hade endast budskapet att det var deras hemsida som gällde och att arbetssökande via denna kunde hitta eventuella jobb. Skulle kännas bättre om man fick höra något mer konkret när tid och pengar investeras för att ta del av ett sådant här evenemang. Speciellt med allt köande och trängandes, i åtanke.

Nåväl, färdig-gråtet nu. Jag är som sagt glad att jag åkte och har ändå fått ta del av ett antal intressanta och positiva samtal med rekryterare. Speciellt kontakterna med Proffice och Vattenfall verkade lovande. Vilket är jättekul! Hoppas Monster bygger vidare på detta evenemang och ordnar liknande tillfällen med fler företag på ett större ställe, eller varför inte på flera olika ställen. En rekryteringsturné genom Sverige kanske? 

Nedan ser ni SVTs rapportering från det hela:






Alla sätt är bra!

Skylt - check! = Jobb - Check!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5914320.ab

Denna Linus verkar vara en skön kille. Arbetslös i en månad. Sedan tog tålamodet slut. Ner till centralstationen med en skylt på magen. "Jag är jävligt trött på att vara arbetslös!...." Fantastiskt roligt och kreativt. Sen så funkade det ju också!

Så, vi syns nere vid centralen!

/Joacim


Visitkort!

jobbjatack.blogg.se presenterar stolt
"Visitkortet"




Se vad lite envishet, fotopapper och en några år för gammal skrivare kan åstadkomma! Fantastiskt. Måste säga att jag är, efter förutsättningarna, mycket nöjd. Var väldigt skeptisk till det hela först. Men det blev ju bra. Skulle ha varit ännu bättre med lite färg tycker jag, men är det svart, vitt samt några olika gråskalor, som erbjuds, föredrar jag att hålla det hela stilrent. Jag får blanda i färg när jag ska beställa "riktiga" visitkort över nätet.

Så det är alltså följande små papperslappar jag kommer sprida runt mig imorgon på karriärdagen Jobb09, på Berns Salonger. Följaktligen, om du är en av dessa som blivit påprackad ett sådant här kort och dessutom tagit dig tid till att besöka denna sida, ska du veta att det är en hel del hårt arbete som ligger bakom. Dock inget blod, svett eller tårar. Tack och lov!

Nu fortskrider arbetet med att producera ett mini-CV. Kort, koncist och fortfarande innehållande det viktigaste punkterna. Detta för att snabbt kunna ögnas igenom. Tror det är viktigt när man behöver göra ett snabbt intryck. Då är nog inte mitt nuvarande tre-sidors CV att föredra. 

På återhörande!
Joacim


Intresse för bloggen

Facebook, marknadsförarens våta dröm!

Efter bara några dagar på nätet har folk som jag sprungit på, börjat ta upp bloggen. Vilket är väldigt kul. Speciellt i och med att jag ännu inte satsat något på att sprida budskapet om den, mer än en kort statusuppdatering på "fejjan" (ska till Stockholm imorgon så jag jobbar in dialekten).

Ska snart ta och trycka på stora PR-knappen, men inte ännu. Vill att skelettet som är denna skapelse ska få lite kött på benen först!

Auf wiedersehen!
Joacim

Måndag förmiddag

Ny vecka, nya förutsättningar och nya möjligheter!

Har haft en produktiv och trevlig helg måste jag säga. Träffat vänner både i fredags- och lördagskväll. Samt hunnit med en ordentlig storstädning och inredningsrevidering här hemma, igår. Samt en hel del annat.

På dagens agenda står följande:
* Grupparbete. Börjar denna vecka med ett nytt moment i kursen "Ledarskapets identitet och professionalitet", som jag går nu. Forskningsrapport. Så dagen kommer till stora delar utfyllas av läsande av vetenskapliga artiklar på ämnet ledarskap och kön.
* Genomgång samt utskrift av CV, så att allt är fixat inför avresan till Stockholm och Jobb09 imorgon.
* Utskrift av egenhändigt gjorda visitkort. Även det för morgondagen. Får se hur bra kvalité det går att fixa. Har hittat lite siter på nätet från vilka det går att beställa "riktiga", men för det är tiden givetvis för knapp. Det får bli en senare historia.  
* Leta jobb, söka jobb och få jobb!

Vi hörs!
Joacim

Dagens status

Weekend!

Härligt med helg, måste jag säga. Har denna fullbokad. Men det är bara roligt. Parmiddag hemma hos mig och tjejen i går och ikväll är det samma agenda igen. Dock bortbjudna nu. Riktigt vuxet måste jag säga. Men, det är kul. Senaste året har det blivit väldigt mycket aktiviteter av den här typen och jag tycker faktiskt det är ganska roligt. Tecken på åldrande? Absolut. Men med tanke på att jag tyckte jag var gammal redan vid 20 så har jag vant mig vid att jag nu mera är just, gammal. I alla fal i mitt huvud. Herregud jag är ju 24. Hoho. 

Innan middagen igår så klarade vi av 20 km löpning i Karlslundsspåren. Är riktigt laddad inför Kanonloppet kommande helg. Det ska bli kul! Tack och lov så känner jag mig inte speciellt sliten idag heller. Annat var det efter Göteborgsvarvet i våras. Jisses. Att benen satt kvar på kroppen efter det!

I morgon är det matchday! Chelsea - Liverpool. Får hoppas att firma Gerrard - Torres styr upp det hela och plockar tre säkra pinnar med hem från ryssarna i London. Enda problemet med den matchen är att ÖSK spelar hemma mot MFF ungefär samtidigt. Lite surt. Hade varit kul att se även den.

Så, nu soffan och biografi om/av Richard Branson (igår i plugget: ledarskapskurs).
So long!

Kort presentation - joacim

Lite facts and figures kortfattat om mig, som är intressanta i arbetssökandet. Får utveckla detta närmare i kommande inlägg sedan. Men för sakens skull, en snabbgenomgång. Givetvis i punktform för ett pedagogiskt upplägg!

* Ålder:                       
24år

* Utbildning:                 
Kandidatexamen i Företagsekonomi med inriktning mot finansiering och redovisning.
Masterexamen i Företagsekonomi med inriktning mot finansiering och redovisning samt ledarskap. (klar januari)

* Arbetslivserfarenhet:
Mest betydande är de tre senaste somrarnas tjänst som verksamhetsansvarig på Flisö Fisk Ab.
Hade där det övergripande ansvaret och skötte exempelvis personalledning, logistik, utbetalningar, utfodring, fiskhälsa, utrednings och effektiviseringsarbeten, kontakter med myndigheter och affärspartners och så vidare.
Innan det har jag även sommarjobbat som säljare på ett företag som säljer byggprodukter, kassaräknare på bank, praktikant på lokaltidning samt diversearbetare på ovanstående Flisö Fisk.
Har vid sidan av studierna även extrajobbat som innebandymålvaktstränare.

* Språk:
Svenska - modersmål
Engelska - flytande
Finska - måttliga kunskaper
Tyska - måttliga kunskaper

* Intressen:
Börsen!
Fotboll - spelar i Real Örebro, div 5.
Matlagning - det är jag som står vid spisen här hemma.
Resa.
Umgås med nära och kära.

Det får räcka för nu!
Heej!

Jobb09

Dags att gå på mässa!

Då var första steget, i sökandet efter ett jobb, sedan denna blogg skapats, taget. Monster.se håller en karriärdag, jobb09, på tisdag, det vill säga oktober numero 6, på Berns salonger i den kungliga hufvudstaden. 10 till 16 står dörrarna öppna och förutom diverse rekryterande företag kan besökarna ta del av visdomsord från författren till "Mind your own business" Gustaf Oscarson, karriärcoachen Nina Jansdotter och röstcoachen Helena Soluna. Därtill fungerar Bounce som dragplåster.

Jag anmälde mig ikväll och ser fram emot det hela!

Speciellt ser jag fram emot att kasta CV:t runt om mig i närheten av Svenska Spels monter. Oddssättare skulle inte vara helt fel. Och det är ju faktiskt kompatibelt med alla mina riskhanteringsstudier. Vi får se om de håller med!

Nu blir det film!
/ Joacim

RSS 2.0